Gå direkt till innehåll
Utehöns har tillgång till utevistelse året runt
Utehöns har tillgång till utevistelse året runt

Nyhet -

100% SOJAFRITT FODER

Tillsammans med våra kunder vill vi kunna bidra till en mer hållbar produktion av mat. Därför har vi tillsammans med våra foderleverantörer utvecklat ett mer hållbart foder för äggproduktion. Sojan, som normalt bidrar med protein i hönsfodret, ersätts nu med två andra närodlade proteinkällor. Fodret, består i huvudsak av svenska råvaror med spannmål som största ingående komponent. Äggproduktionen med det sojafria fodret sker hos Stjärnäggs utvalda producenter främst i Östergötland, Skåne och på Öland, men planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya sojafria fodret.

Under tiden som utvecklingsarbetet har pågått har även hönsen fått ge sitt svar. Fyra separata stall av utehöns har utfodrats med traditionellt respektive sojafritt foder. Varje dag har hönsens välmående och äggens kvalitet följts och undersökts. Resultaten visar att hönsen som ätit sojafritt foder mått lika bra, att äggen har smakat lika bra och att såväl kvalitet, vikt och skaltjocklek på äggen varit lika bra som tidigare.

– Alternativ till soja har blivit en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att nu kunna ersätta sojan i hönsfodret med proteinkällor från närmare lantbruk är en otroligt positiv utveckling för hela äggbranschen. Säger Håkan Burlin VD Stjärnägg.

Sojan utgör vanligen ca 10% av värphönsens totala foderstat. Även om vi i Sverige endast använder ansvarsfullt producerad soja, certifierad enligt standard RTRS eller ProTerra, så är sojan utmanande ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom utökade odlingsområden kan bidra till skövling av regnskog, och därmed påverka både biologisk mångfald och ekosystem.

Genom att ta bort sojan ur fodret till våra utehöns adderar vi ytterligare ett mervärde som kommer att boosta den fantastiska tillväxt som ägg från utehöns har haft sedan en längre tid. Utöver detta kommer de sojafria äggen dessutom ha en gulare gula vilket ger dina bakverk än ännu finare färg. De sojafria utehönsäggen från Stjärnägg lanseras i butik vecka 44.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Håkan Burlin

Håkan Burlin

Presskontakt CEO 013239097
Jörgen Ottebäck

Jörgen Ottebäck

Presskontakt Sales & Marketing manager 013239095

Relaterat innehåll