Gå direkt till innehåll
EKOLOGISKT FRÅN ÖLAND!

Blogginlägg -

EKOLOGISKT FRÅN ÖLAND!

Redan som 20-åring tog Per Petersson över gården på norra Öland, där hans föräldrar hade mjölkkor och grisar.

Verksamheten utvecklades med odling av potatis, oljeväxter och spannmål samt produktion av öländska kroppkakor.
Och efter att ha halkat in i fjäderfäbranschen på ett äggskal finns här idag även en ekologisk äggproduktion.

Redan som 20-åring tog Per Petersson över gården på norra Öland, där hans föräldrar hade mjölkkor och grisar. Verksamheten utvecklades med odling av potatis, oljeväxter och spannmål samt produktion av öländska kroppkakor. Och efter att ha halkat in i fjäderfäbranschen på ett äggskal finns här idag även en ekologisk äggproduktion.

– Jag hade inte en tanke på att jobba med höns, men när det var en anläggning till salu gick jag dit för att titta, berättar Per. Jag tänkte att jag kunde använda utrymmet till något annat. Men så blev det inte. När Per tog över anläggningen var produktionen frigående inomhus. Sedan 10 år är äggproduktionen helt ekologisk. Det innebär, förutom att hönorna är frigående, att det är färre hönor per kvadratmeter, att de får ekologiskt foder och dessutom kan gå ut när de vill. Under vintersäsongen har de tillgång till en ljus vinterträdgård.

På Gunnarslunds ägg finns 15 000 djur i äggproduktionen och dessutom ca 12 000 platser för unghöns. – Vi började med egen unghönsuppfödning strax efter att vi gått över till ekologisk produktion. Jag ville ha bättre kontroll på hela kedjan, och veta vad jag får för djur.

– Hönorna kommer till oss när de är alldeles nykläckta. Vi tar emot dem i en anläggning som är kliniskt ren. Jag brukar säga att man ska kunna slicka på inredningen, så rent måste det vara eftersom de inte har något immunförsvar. De första 10 veckorna är de som bebisar. Vi jobbar mycket med dem under den tiden för att göra dem tama, det har vi igen sen.

Vi äter allt fler ägg i Sverige och det finns fler anledningar till det än att befolkningen växer.

– Ägg går över både generationer och kulturer, säger Per. Alla äter ägg, och de unga har verkligen anammat hälsoaspekterna. Själv äter jag helst kokta, kalla ägg. Gärna skivade på macka med kaviar.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Håkan Burlin

Håkan Burlin

Presskontakt CEO 013239097
Jörgen Ottebäck

Jörgen Ottebäck

Presskontakt Sales & Marketing manager 013239095

Relaterat innehåll