Gå direkt till innehåll
ÄGGMÄSTARE JOHAN BENGTSSON

Blogginlägg -

ÄGGMÄSTARE JOHAN BENGTSSON

Järnvirke Hönseri utanför Varberg är en av gårdarna som levererar ägg till vårt lokala packeri på Västkusten. Sedan 2002 är det Johan Bengtsson som driver verksamheten. Innan Johan tog över var det hans föräldrar som drev gården, så lantbruket finns i blodet.

Här finns idag 25 000 hönor, men också kalkoner, grisar, ett vindkraftverk och en spannmålsodling. Så Johan och hans tre anställda har att göra. – Trivsel för personalen är det absolut viktigaste för mig, säger Johan, och då menar jag både hönsen och människorna!

I de två moderna värpstallen får hönorna utlopp för sitt naturliga beteende. De kan röra sig fritt i stallet, sprätta och bada i strö, för att sedan gå undan och få lite lugn och ro när det är dags att värpa. På Järnvirke finns ett kretsloppstänk där gödsel från hönsen används till åkrarna, som i sin tur ger foder åt hönsen. – Vi gör vårt yttersta för att sköta marken så att den ger så mycket som möjligt tillbaka, berättar Johan.

Gården var en av de första i Sverige att ställa om till frigående produktion. Nu har Johan byggt ut till ett flervåningssystem eftersom det ligger i hönans natur att vilja hoppa mellan olika nivåer och gärna sitta på en pinne när det börjar bli kväll.

Det är mestadels vita hönor på gården men också en del bruna, som enligt Johan är lite mer tillgivna än sina vita systrar.

När Johan själv äter ägg vill han ha det nykokt, ljummet och precis lagom krämigt. – Men jag har inte heller något emot en ugnsomelett med sparrisstuvning, eller en god gubbröra. Ägg är helt enkelt ett fantastiskt livsmedel!

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Håkan Burlin

Håkan Burlin

Presskontakt CEO 013239097
Jörgen Ottebäck

Jörgen Ottebäck

Presskontakt Sales & Marketing manager 013239095

Relaterat innehåll