Gå direkt till innehåll
Stjärnäggs majoritetsägare KG:s Ägg förvärvar Skåneägg AB och Skåneägg Produktion AB

Pressmeddelande -

Stjärnäggs majoritetsägare KG:s Ägg förvärvar Skåneägg AB och Skåneägg Produktion AB

KG:s Ägg har sedan 90-talet samarbetat med Skåneägg Produktion AB. Parterna grundade år 2017 packeribolaget Skåneägg AB, ett joint‐venture med vardera 50% delägande. Nu har KG:s Ägg förvärvat de återstående 50% av aktierna i Skåneägg AB. I och med detta blir äggpackeriet Skåneägg AB numera ett helägt dotterbolag till KG:s Ägg AB.

I samband med förvärvet av Skåneägg AB, köper även KG:s Ägg tillsammans med Täljestad Lantbruk AB samtliga aktier i Skåneägg Produktion AB, en produktionsanläggning med totalt 230 000 hönsplatser för frigående höns inomhus. Skåneägg Produktion AB blir efter förvärvet ett dotterbolag till Skåneägg AB. Nuvarande VD Anders Lindberg kommer fortsatt vara VD för de båda bolagen.

- Det är glädjande att vi tillsammans med Täljestad Lantbruk nu fått möjligheten att förvärva Skåneägg Produktion AB. Täljestad Lantbruk är mycket duktiga företagare och äggproducenter. Våra familjer har samarbetat i tre generationer och vi känner stort förtroende för varandra, säger Erik Pettersson, VD KG:s Ägg.

  Skåneägg AB, och varumärket Skåneägg, är idag väl förankrade på den skånska marknaden. Packeriet packar idag cirka 1,8 Miljoner ägg per vecka. Ca 60% av äggen kommer ifrån Skåneägg Produktion, resterande ägg köps in från närliggande gårdar via producentavtal. Skåneägg omsatte 2022 cirka 116 Mkr och har 14st anställda.

  Skåneägg Produktion är ett familjeföretag som sedan 1985 ägts och drivits av familjen Palmgren. Ägarna har nu kommit till en punkt då man vill lämna över ägandet av bolaget till en annan part.

  - Stjärnägg-konceptet är långsiktigt hållbart. Med rimligt stora enheter i samarbete skapas förutsättningar för hållbar produktion och distribution. Det ger stora fördelar när det gäller smittskydds- och försörjningssäkerhet och är bra för såväl miljö som svensk ekonomi. Carl-Rudolf Palmgren var företagare, men också mycket engagerad för branschen och svensk äggproduktion. Med den här affären fullföljer vi hans gärning, säger Torbjörn Suneson ordförande i CRP Förvaltning och Skåneägg Produktion.

  - Det var ett naturligt steg för KG´s Ägg att ta över verksamheten för att fortsätta utveckla och driva den framåt. Genom förvärvet av Skåneägg säkerställer vi såväl vår produktionskapacitet som en effektiv och hållbar leverantörskedja, säger Erik Pettersson, VD KG:s Ägg.

  - KG:s Äggs förvärv av Skåneägg AB är ett viktigt steg i Stjärnäggs långsiktiga strategi att vara den ledande aktören inom svensk äggnäring där vi erbjuder både lokala som nationella varumärken utifrån hållbara koncept. säger Håkan Burlin, VD Stjärnägg

   Äggen från Skåneägg, säljs och marknadsförs av Stjärnägg AB under varumärkena Stjärnägg och Skåneägg till lokala och rikstäckande kunder.

   Mer fakta om KG:s Ägg

   KG:s Ägg grundades av KG Pettersson 1973, har cirka 65 anställda och är baserat i Linköping. KG Pettersson är fortsatt aktiv i bolaget som styrelseordförande. Sedan 2009 är även KG:s tre barn delägare i bolaget, varav två också är aktiva i företaget – sonen Erik som vd och dottern Anna som ansvarig för kundservice och producentadministration. KG:s Ägg är sedan 2015 majoritetsägare i Stjärnägg, som är Sveriges största äggleverantör. Därutöver är KG:s Ägg delägare i Norrlandslägg samt i PF Food som tillverkar äggprodukter bland annat kokta ägg till salladsbarer.

   Mer fakta om Skåneägg

   De tidigare ägarna har drivit Skåneägg Produktion AB sedan 1985, då Carl-Rudolf Palmgren förvärvade Aniagra Produktion AB från grundaren Tore Lauritzen. Företaget Aniagra Produktion grundades år 1967.
   Sedan Carl-Rudolf Palmgrens bortgång har bolaget drivits genom CRP Förvaltning AB, som har ägts och förvaltats av Carl-Rudolfs döttrar Ingrid Suneson Palmgren och Gabriella Samuelsson Palmgren med familjer.

   För ytterligare frågor, kontakta

   Erik Pettersson VD, KG:s Ägg, mobil 0708-622700

   Torbjörn Suneson, Ordförande CRP Förvaltning och Skåneägg Produktion AB, mobil 073-063 07 62

   Håkan Burlin, VD Stjärnägg, mobil 0708-952114

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   Stjärnägg bildades år 2002 under devisen “Lokala äggleverantörer i samverkan”. Stjärnägg är idag marknadsledare på ägg i Sverige. Stjärnägg ägs av KG:s Ägg, Thuressons Hönseri, Täljestad Ägg samt Västkustägg. Äggen kommer från svenska producenter med en spridning över hela landet. Från totalt åtta anläggningar levererar vi våra ägg och äggprodukter till kunder inom svensk dagligvaruhandel, servicehandel och grossister inom restaurang & storhushåll.

   www.stjarnagg.se

   Kontakter

   Håkan Burlin

   Håkan Burlin

   Presskontakt CEO 013239097
   Jörgen Ottebäck

   Jörgen Ottebäck

   Presskontakt Sales & Marketing manager 013239095